HMA logo

A hazai internetes rock/metal magazinok 2008 elején sem mulasztották el átrostálni az előző évi termést és kiválogatni a legjobbakat. A keményebb zenei műfajokban érdekelt magyar zenekarok 2007-ben megjelent új stúdióalbumai közül az Európában is számon tartott Sear Bliss, a hazai pályát lassan kinövő Subscribe, az unikumnak számító és sajnos időközben feloszlott Gire, valamint a rutinos arcokat rejtő, de mégis újonc ManGod Inc munkái érdemelik a legtöbb figyelmet. Legalábbis a HangSúly™ zenei díj zsűrijében résztvevő 14 webzine szerkesztőségének szavazatai alapján. A meglepetéseket is tartogató szavazás eredményét az alábbiakban olvashatjátok.

Az év albuma

SearBliss ArcaneGire Gire
Az első két helyen egyenlő szavazattal végzett a GIRE évtizedes pályafutását megkoronázó bemutatkozó albuma, valamint az európai black metal színtéren is egyéniségnek számító szombathelyi SEAR BLISS legutóbbi The Arcane Odyssey című lemeze. A dobogó harmadik fokára a Subscribe méltán sikeres új lemeze a Stuck Progress To Moon került, amely mindössze egyetlen szavazattal maradt le a nyerő párostól.

Az év debütáló albuma

ManGodInc NearLifeExperience
Talán furán hat, hogy a Legjobb Album kategóriában nyertes Gire lemezét a debütáló albumok versenyében végül a Near Life Experience koronggal a MANGOD INC maga mögé tudta utasítani, de a lemez dalait hallva semmi kétség nem maradhat, hogy a szerkesztők többsége miért a székesfehérvári csapat bemutatkozását ítélte a legerősebbnek. A reménységek rangsorában a modern rock alapokra építkező Mangod Inc, és az ambient-folk-extrém-metal Gire mögött a death'n'roll műfajban utazó Chief Rebel Angel zenekar Death Rock City című kezdőrúgása végzett a harmadik helyen.

Az év koncertzenekara

SundayFury photographic

A koncertlátogató szerkesztők a tavaly első albumával jelentkező váci sludge doom metal banda SUNDAY FURY élő fellépéseit ítélték a legjobbnak 2007-ben, és a szavazatok alapján igen meggyőző fölénnyel érdemelte ki ezt az elismerést a csapat. Így most a második helyre szorult a közönségfavorit Subscribe, akik szintén hírhedten jó bulikra képesek. Végül a harmadik helyre sem a cipőbámulós fajtából került jelentkező, hiszen az egyforma szavazataránnyal befutott Watch My Dying és Cadaveres.zenekarok is intenzív előadásaikról ismertek.

Az év stúdióprodukciója

Subscribe StuckProgressToMoon
Bizonyára nem akkora meglepetés, hogy zsinórban harmadszor ismét az érdi BAKERY-ben sütötték ki az év legjobb produkcióját. A meggyőző fölénnyel első Subscribe album munkálatait Varga Zoltán stúdióvezető és a Subscribe gitáros Horváth Attila közösen felügyelték. Igazán örvendetes az is, hogy a Schmiedl Tamás vezette soproni MD Stúdió rohamléptekkel zárkózik fel a Bakery mögé, hiszen mind a második helyezett Sear Bliss album, a The Arcane Odyssey, mind pedig a holtversenyben harmadikként befutó Dalriada album, a Kikelet is az MD Stúdióban került felvételre. A Kikelet helyezéséből a szolnoki Denevér Stúdióban végzett utómunkálatokért Cserfalvi Zoltánnak is kijár az elismerés. A harmadik helyen kialakult holtverseny másik szereplője a szintén a Bakery-ben Varga Zoltánnal készült The Raven's Nest az Everwoodtól.

Az év lemezborítója

WallOfSleep AndHell
Természetesen a Legjobb Lemezborító díja sem maradt gazdátlan. Az év legjobb albumainak borítóját elkészítő Kátai Tamást (Gire) és Tari Józsefet (Sear Bliss) megelőzve, a hazai doom mester Wall Of Sleep legutóbbi albumának grafikáját a 19. századi francia festő Gustave Doré illusztrációja alapján elkészítő FELFÖLDI PÉTER munkája aratta a legnagyobb tetszést.