A Grammy és a Fonogram után eljött a magyar hard rock és a heavy metal ideje. Hatodik alkalommal került lebonyolításra az éves HangSúly™ zenei díj szavazása, amelyben idén 11 rock/metal portál szerkesztősége választotta ki az előző évben megjelent új magyar stúdióalbumok közül a legjobbakat. 2010 legjobb teljesítményét egyértelműen a Cadaveres és a Bloody Roots zenekarok nyújtották, mellettük a Dreyelands, a Blind Myself, illetve producerként Varga Zoltán és Schmiedl Tamás, valamint Havancsák Gyula "Hjules" grafikusművész lettek díjazottak.

Az év albuma

bloodyrootscadaveres mindstream

Megosztott első helyet szerzett a szavazategyenlőségnek köszönhetően a tribal metal CADAVERES Mindstream című harmadik nagylemeze és a Schmiedl Tamás (Moby Dick) vezette BLOODY ROOTS bemutatkozó albuma, az Isten kezében. A dobogó harmadik fokára a mohácsi Solar Scream pszichedelikus metal lemeze, a Bare to the Bone került.

Az év debütáló albuma

dreyelands1
Magabiztosan lett az év debütálása az epikus progresszív metalt játszó DREYELANDS első albuma, a Rooms of Revelation, melyet a finn Lion Music kiadó jelentetett meg. Ebben a kategóriában a Bloody Roots albuma csak a második helyet tudta megszerezni, míg a harmadik a minőségi old school thrash metalt játszó, szegedi Mörbid Carnage első nagylemeze, a Night Assassins lett.

Az év koncertzenekara

blindmyself band

Tavalyi elsőségét megismételve a 2010-es év legjobb koncertzenekara is a BLIND MYSELF a szerkesztők véleménye szerint. A banda ezzel már a harmadik elsőségét gyűjti be ebben a kategóriában, mivel koncertteljesítményéért a legelső HangSúly™ Hungarian Metal Awards szavazáson is a Blind Myself kapta a legjobbnak járó címet.

Az év stúdióprodukciója

cadaveres mindstreambloodyroots

Ahogy az év albuma, úgy az év stúdióprodukciója is holtversenyben a Bloody Roots és a Cadaveres albumai lettek. A Bloody Roots nagylemeze a soproni MD Stúdióban készült SCHMIEDL TAMÁS irányításával, míg a Cadaveres albumának munkálatait VARGA ZOLTÁN felügyelte a Bakery és P.Stúdió összeolvadásából született törökbálinti SuperSize Stúdióban.

Az év lemezborítója

Gutted Mankind
A hosszabb kihagyás után ismét új anyaggal jelentkező Gutted zenekar Mankind Carries the Seeds of Hell című albumához készítette HAVANCSÁK GYULA "Hjules" a győztes borítófestményt, amely nagy fölénnyel lett az év legjobb lemezborítója.