Hetedik alkalommal került kiosztásra a HangSúly™ zenei díj a magyar hard rock/metal együttesek között. Az idei szavazás eredménye szerint a Thy Catafalque, a The Southern Oracle, és a Subscribe együttesek, illetve az MD Stúdió és a SuperSize Recording 2011-es teljesítménye, valamint Kátai Tamás és Havancsák Gyula grafikai munkája győzte meg leginkább a zsűrit.

Az év albuma

ThyCatafalque
Kátai Tamás - aki 2007-ben a Gire soraiban már alkotott egy HangSúly™-díjas albumot - mára egyszemélyessé vált zenekara, a THY CATAFALQUE Rengeteg című lemeze lett az év albuma. A francia Season Of Mist kiadónál megjelent kísérletezős black-death metal mestermű közvetlenül a folk metálos Dalriada nagylemezét, az Ígéretet előzte meg a versengésben.

 

Az év debütáló albuma

TheSouthernOracle1
Az elsőlemezes csapatok közül a tavaly nevet változtatott THE SOUTHERN ORACLE debütáló albuma, a német Let It Burn Records kiadásában megjelent Hellwakening végzett az élen. A szegedi modern extrém metal zenekar nyomában szorosan ott van a második helyet megszerző Chronology bemutatkozó albuma, a The Eye of Time, és a dobogó harmadik fokáig jutó Twister együttes Az ördög lánya című debütje, mindkettő klasszikus heavy metal.

Az év koncertzenekara

SubscribeBand2011

A HangSúly™-díj történetében, 2008 után második alkalommal lett az év koncert-zenekara a SUBSCRIBE. Mögöttük holtversenyben a Cadaveres és a Moby Dick végeztek a második/harmadik helyen.

Az év stúdióprodukciója

MobyDick AHRSubscribe Bookmarks

Az előző évben holtversenyben lett első a soproni MD Stúdió és a törökbálinti SuperSize Recording, és a zsűri idén is ezt a két műhelyt hozta ki győztesnek az év stúdióprodukciója kategóriában. Schmiedl Tamás és az MD Stúdió az A holnapok ravatalán című Moby Dick albummal, a SuperSize Recording pedig a Horváth Attila által megformált Bookmarks című Subscribe albummal érdemelte ki a díjat.

Az év lemezborítója

ThyCatafalqueWisdom Judas


Idén láthatóan a barnás árnyalat volt a zsűri kedvence, legalábbis a nyertes lemezborítók ezt sugallják. Kátai Tamás az év albumához (Thy Catafalque - Rengeteg) elkészítette az év legjobb lemezborítóját is, holtversenyben Havancsák Gyula alkotásával, amely a visszatérő Wisdom album, a Judas frontját díszíti. A harmadik helyre az Őrizd a szíved című Ideas album borítójával Sallai Péter került.