Lapszemle az online rockzenei sajtóban frissen megjelent interjúkból.


frost mocsnik

Beszélgetésünk témája a hazai viszonylatban az egyik első black metal zenekar motorjával, „Frost Ferivel”, azaz Mocsnik Ferenccel az általa megálmodott és évtizedeken át életben tartott Frost zenekarról 1996-ban indul. Kazincbarcikán ekkor alakult meg az a különleges atmoszférát sugárzó banda, ami stílushatárainak apró, de folyamatos tágításával még mindig egyedi és egyben régisulis sötét zenét szór hol a téli (vagy tavaszi) fagyos levegőbe, hol a Bükk sötét erdeibe. Ezalatt a beszélgetés alatt Ferinek egyben sikerült helyre tennie tárgyi tévedéseimet is, így a beszélgetés végére minden olvasó-hallgató pontos képet alkothat a Frost-ról. A csapat alapítói, Dévényi Gábor (gitár–ének), Mocsnik Ferenc (dobok) és Békei Krisztián (basszus) hármasából itt mára Ferenc aktív. A banda 1996 óta három demo-t, több EP-t és öt nagylemezt adott a stílus kedvelőinek.

Olvasd el a teljes interjút a Fémforgácson...!

Hallgasd meg a Frost új albumát: "Winterblood" (2021)

jack band

15 stúdió- és hat koncertfelvétel. A 2016-ban megjelent Neurozis után ez az első teljes hosszúságú nagylemez a kiskunhalasi Jacktől. A friss grindpunk album hangzásért Keijo felelt, aki a Rotten Soundban énekel. Nyolc európai kiadó támogatásával jelenik meg a bakelit június közepén, a cd verzió pedig már a merchben. Alább pedig digitálisan lehet az egészet végighallgatni úgy, hogy közben elolvassuk, mit írt a dalokról a csapat.

Olvasd el a teljes cikket a Lángoló honlapján...!

Hallgasd meg az album dalait: Jack - "Lobotómia"

pairodice ricscast

A soproni fiatalokból álló modern metal csapat az év elején jelentkezett friss lemezzel, aminek kapcsán volt apropó leülni és beszélgetni egyet a srácokkal! Vendégeim: Szokodi Zoltán (ének), Fördős István (dob), Pohl Dávid (gitár).

don gatto band 2022

Gyermekkorunk kedvenc rajzfilmhőseinek a nevét bedobtuk egy kalapba és ezt húztuk ki. Titkon reméltem, hogy Irma néni lesz a szerencsés a Frakkból, de nem jött össze sajnos a dolog. Először Macskafogós logónk volt, de beperelt minket a MOKÉP. Hiába fordultunk Grabowskihoz, nem segített. Bosszúból rávettük az Amerikai Ninja II-t az eredeti Macskafogó VHS-re. [...] Tudtuk, hol vannak a határaink, amikor megcsináltuk a zenekart és tisztában voltunk vele, mit tudunk eljátszani. Egyszerű zene, éneklés helyett meg tuskó üvöltözés.

Olvasd el a teljes interjút a Rockbook honlapján...!

mhorai ricscast

Tavaly megjelent a Mhorai zenekar első nagylemeze, a Hegemony, ami egy elég komoly meglepetés volt számomra összetettségével és hangulatával. Nem volt kérdés, hogy meghívjam őket a műsorba!
Vendégeim: Köteles Máté (gitáros), Floszmann Gergő (énekes).

vodkaforkids band langolo

Én személy szerint azokat a koncerteket élvezem a legjobban, ahol van kontaktus az emberekkel. Tavaly nyáron csináltunk a pécsi deszkás pályán egy gerillakoncertet szabadtéren, ahol még színpad sem volt. Egész nap ment a skateboard verseny este meg koncert és destroy. Eléggé bekúrtunk, ahogy mindenki más is. Letoltuk a koncertet olyan srácoknak, akik még életükben nem hallottak minket, és nagyon élték az egészet. Imádtam, hogy együtt pogóztam a közönséggel koncert közben.

Olvasd el a teljes interjút a Lángoló weboldalán...!

muddyroots band

Olyan, hogy jó hangzás lehet nincs is. Mi mondjuk mindig szeretünk valamit variálni, tesztelni, aztán vagy meghagyjuk, vagy nem. Most, hogy hárman vagyunk, fontos volt azért, hogy megtaláljuk a „saját” hangunkat (főleg Csabiét), de nem tartott sokáig szerencsére. Meg hát nem is vót, előtte se! Valamiféle változás persze mindig van. De, hogy most ez jó vagy sem, majd mindenki eldönti maga, ha meghallgatja a dalokat! Amit előre is köszi!

Olvasd el a teljes interjút a Stoner blogon...!

Hallgasd meg a banda legutóbbi anyagát: "Lighthouse" EP (2021)

perenyi denes 2022 femforgacs

Az 1991-es év lett az Almighty utolsó éve. Volt még néhány koncertünk, de a csapat szétesését már nem lehetett megakadályozni. Az utolsó koncertet Sajószentpéteren adtuk nyárelején, de itt már csak hárman voltunk, Bostyán Lajos, a szólógitárosunk nélkül. Ezután csendben kimúlt az Almighty zenekar, nem próbáltunk, a többiek nem kerestek, szép lassan múlt az idő. Ez azért volt érdekes, mert én nem vagyok tősgyökeres miskolci. Salgótarjánban születtem, ott nőttem fel, és katonaság után kerültem Miskolcra, az egyetemre. Az egyetemi évek alatt, a nyári szünetekben Miskolcon „csöveztem”, haveroknál aludtam, ahol épp lehetett. Így volt ez ’91 nyarán is, és ekkor teljes letargiában és bizonytalanságban voltam. Ekkor jött Szilágyi Tomi ajánlata, hogy csatlakozzam az Atomichoz. Már hónapok óta gitárost keresett Homonnai Zoli megüresedett helyére, mivel a srác a katonaság után, a leszerelését követően nem tért vissza az Atomicba. Elfogadtam a felkérést, és ezzel egy teljesen új történet vette kezdetét az életemben.

Olvasd el a teljes interjút a Fémforgácson...!

beerzebub ep

Mindig is imádtam a Burn My Eyes instrumentális szerzeményét, a Real Eyes.Realize.Real Lies-t, így amikor egyre több politikai szövegem született és úgy alakult, hogy ebből dalcsokor lesz, már tudtam, hogy egy ilyen hangulatú introt szeretnék az EP-nek. Rendőrsziréna, tömegzaj, rádiós beszédek stb. Edem pedig olyan vészjósló gitárzajokat rakott alá, hogy a Sztüx folyó összes teremtménye feljön tőle a földre. Megalapozza az albumot.

Olvasd el a frontember Lord BZB szavait a Lángoló honlapján...!

Hallgasd meg az album dalait: "A szavak ereje" EP (2022)

horvathmartina

Nem szeretek tétlenül ülni, szeretem hasznosan tölteni az időmet, csak hát van, amikor kevésbé bírom szuflával, mint máskor. Előfordul, hogy összegyűlnek a sötét felhők a fejem fölött, amikor túl sok történést, traumát kell feldolgozzak egyszerre. Olyankor nálam meghal a kreativitás, munkától függetlenül is. Van, hogy nem tudok zenét hallgatni hetekig (nemhogy írni), mert egyszerűen nem vagyok képes befogadni több információt, és különféle energiákat se. Unom mások megnyilvánulásait, nyavajgásait, meg a sajátjaimat is, és ilyenkor kell egy kis szünet. Amikor viszont kijövök a mocsárból, akkor szépen meg tudom írni az élményt. Tudom, nem szép ilyet mondani, de én összességében profitáltam az elmúlt két évből. Annyi lemezem és kooperációm készült el, és annyit fejlődtem hangügyileg is az említett időszakban, hogy meg tudtam nyugodni. Nem érzem, hogy kapkodnom kéne a dolgaimmal és sokkal tisztábban látom a világot magam körül, beleértve a céljaimat is.

Olvasd el a teljes interjút a Mögött blogon...!

endofparadise band

Az intro átlényegülése alatt kíváncsian vártam, a friss korong kezdő tétele a sámános riffekkel mit hoz élőben. Ahogy a lemezen minden hallgatáskor szoknom kell a fura, kottában OK, de kiénekelve kissé disszonáns refrént, meggyőződtem róla, hogy ezt pont így akarták (szerintem nem a vezérvonal a kellően hangos). De nagyon hitelesen szólt! Emellett viszont belopta magát a fülembe a szintén az új lemezről megszólaltatott két kedvencem: az Ősök éneke a refrénjével egészen kiválóan, letaglózón kiénekelve, alatta a játékos gitárokkal, majd az Életút, igenlő és szépen megfogalmazott szövegével, remek szaggatós gitárhangzásával (ami a végére is úgy szól, mit egy üteg). Aztán… a kezdetével a Lord Vándorjának tiszteletadó, már harmadikként elhangzó Szabadon lett a számomra a buli csúcspontja.

Olvasd el a teljes cikket a Fémforgács honlapján...!

Hallgasd meg a banda legutóbbi albumát: "Ősök éneke" (2020)

baal rosz balint

Őszintén torkig vagyok a BM szénával, mert a zenekarok 90%-a nem más mint egy Darkthrone, Burzum vagy Mayhem kópia. A Krampusz albumomat ezen az elven készítettem el egy hétvége alatt, hogy megértsem mi is annyira szórakoztató abban, hogy legyártsak egy 666. Transilvanian Hungert-t vagy egyáltalán tud e értelmet nyerni. Szórakoztatónak szórakoztató, de egyáltalán nem vezet semerre, nem gyógyít, nem pusztít, de a BM elitjének a seggét nyalni kiváló, hogy az a 33 hosszú hajú, „csak BM-et hallgatok” arc, aki még otthon is corpse paint-ben feszít az anyukájának, azt kommentelje a youtube-n, hogy mekkora király vagy és milyen kurva jó az amit csinálsz. Sokan azt állítják, hogy a black metal maga a szabadság, ennek ellenére ez zajlik, ha nem gyártasz még egy Panzerfaust-ot, akkor egy pózer, köcsög vagy. Én próbálom ennek az ellentétét véghez vinni, ami így elég bután hangzik, mert ha ez tényleg így lenne akkor mulatóst gyártanék (milyen érdekes, hogy bál XD).

Olvasd el a teljes interjút az Ópiumbarlang blogon...!

Hallgasd meg a legutóbbi BÁL-albumot: "Szakasztott" (2022)