Lapszemle az online rockzenei sajtóban frissen megjelent interjúkból.


mindenenkeresztul band 2021

Békés megye jó hely. Itt a rock/metal élet úgy gondolom kivételes. Itt mindig is volt élet, mindig sok ember eljött a koncertekre, jókat buliztak és sok jó zenekart kinevelt a környék. Ez köszönhető a támogató klubtulajdonosoknak és a hangszeres tanulás lehetőségének. „Nyitás”… Az idézőjel fontos. Itt a környékünkön a kisebb helyek egyelőre nem szervezkednek koncertek tekintetében, a nagyobbak pedig most a nagyobb zenekarokkal kezdik a szervezést. Sajnos így, hogy nem tudja senki, hogy lesz-e negyedik hullám, vagy lesznek-e korlátozás nélküli rendezvények, kevesen mernek elindulni. Reméljük mihamarabb visszatér a normális életünk és lehet nyomni neki megint.

Olvasd el a teljes interjút a Fémforgács oldalán...!

Hallgasd meg a csapat legutóbbi anyagát: "Fogy a türelem" EP (2021)

ricscast jakab zoli

A hazai színtér egyik emblematikus alakját kérdezte ki Szénégető Ricsi.

Ha vannak a hazai hardcore-életben ikonikus figurák, akkor Jakab Zoli egészen biztosan annak számít. Érdekes utazást tettünk a kilencvenes évekbe, ahol Zoli elkezdte a koncertszervezést és zenélést. A "nosztalgiavonat" mellett koncentráltunk a jelenre is, ugyanis Zoli most is aktív, ráadásul éppen nemrég alapított egy saját lemezkiadót!

progcamp2021

Interjúsorozat a június 24-26. között megrendezésre kerülő Prog Camp fesztivál idei fellépőivel a Shock! Magazinban.

A nyitónap után a pénteki fellépők közül a közönség előtt most bemutatkozó Fygura trióját a korábban Nevermore tribute bandában gitározó Hajnal Laci, a fesztiválon a kezdetek óta jelen lévő modern pop metal Tiansent a színpadon dervisként pörgő Radó Éden énekesnő, az agyas megfejtések helyett vehemens HC-témákat sulykoló Don Gatto kollektíváját a kimért válaszairól híres Acélos Balázs riffmester/underground legenda, a nemrégiben EP-nek álcázott szuperszonikus támadást kiadott The Voidot pedig Patkós Péter basszer és Csontos Péter billentyűs (P1 és P2 – vagy talán fordítva?) képviselte.

Olvasd el a teljes interjút a Shock! Magazin honlapján...!

kataitamas3

A napokban megjelenő új Thy Catafalque-album kapcsán nyilatkozott Kátai Tamás.

Van, amikor érzem, hogy most kell megállni a negyedik percben, de van amikor csak a tizenegyedikben érzem ezt. De most amúgy szerettem volna kifejtősebb dalokat is megint. A Naivon és a Geometrián sem volt olyan 10 perc fölötti dal, ami korábban mindig előfordult, és most úgy éreztem, hogy izgalmas lenne megint jobban kalandozni.

Olvasd el a teljes interjút a Metal.hu honlapján...!

vlkn ruination

Megjelent az Anchorless Bodies, Satelles és Hypocrites Breed tagokból álló, VLKN nevű crust metal formáció első albuma, amely egy interjúval egybekötve debütált vasárnap a Nuskull.hu portálon.

Nem gondoljuk, hogy itthon kevés a nyíltan társadalmi problémákra fókuszáló banda, elég sokan vállalják fel a véleményüket a szövegeikben (Mass//Reaction, Diskobra, Rákosi, Ghostchant, Bicska, Haramia, Fideath, Police Cemetery, Herion és sokan mások). Vannak olyan zenekarok, akik csak szimpán nem foglalkoznak annyit a promocióval, így kevesebb emberhez érnek el, vagy esetleg nem annyira aktívak manapság.

Olvasd el a teljes interjút a Nuskull honlapján...!

progcamp2021

Interjúsorozat a június 24-26. között megrendezésre kerülő Prog Camp fesztivál idei fellépőivel a Shock! Magazinban.

Napokon belül elstartol az idei Prog Camp! A már második éve a szigetvári kempingben zajló rendezvényt idén „szabadtéri progtalálkozó és szakmai konferencia" címen rendezik, így az esti koncertek előtt tehetséges új zenekarok bemutatkozásai, kerekasztal-beszélgetések, hangszeres bemutatók, zene- és szövegíró workshopok is szerepelnek a programban. Felvezető interjúsorozatomban az egyes napok főszereplőit faggattam kicsit, mintha már a backstage-ben ülnénk a bulik előtt...

Olvasd el a teljes interjút a Shock! Magazin honlapján...!

damnation band 2021

Az ex-Thy Catafalque-gitáros, Juhász János, által összehozott Damnation nevű death metal banda tagjait kérdezte ki a Rattle.hu.

Igyekszünk folyamatos életképekkel is színesíteni a projektet. Próbálni nem szoktunk, mert mindenki más-más városban él, így ezt lehetetlen megvalósítani. János megírta a nagylemez gitáranyagait, ott vannak mindenkinél és dolgozunk rajtuk (legalábbis remélem 🙂 ). Az LP valóban erősebb lesz, mint amit most hallhattok tőlünk, és remélhetőleg hamarosan összevethetitek majd a kettőt.

Olvasd el a teljes interjút a Rattle Inc. honlapján...!

Hallgasd meg a banda első anyagát: "Majesty in Degradation" EP (2021)

dalriada 2021

Ficzek Andrással a Dalriada zenekarvezetőjével beszélgetett az új album alkotási folyamatáról a Rattle Inc. magazin.

Talán egy kicsit gitárosabb, komorabb lett az anyag, ebben mindenképpen hasonlít a korábbi lemezekhez, de én olyan nagy stílusváltást nem érzékelek, inkább hangsúly-eltolódásról beszélhetünk. A zenénk alapja az összes albumon egyenletesen és végig ugyanaz maradt – kivéve nyilván az akusztikus Forrás albumot, de ott is csak a zenei környezet, a hangszerelés más –, viszont attól függően, hogy milyen hangulatban vagyunk és mik a feldolgozott témák egy lemez megírása során, azért a zenei ötletek is változnak. Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy a stílusunk rengeteg stílus ötvözete, így minden lemezünk más és más, persze az adott kereteken belül.

Olvasd el a teljes interjút a Rattle.hu oldalon...!

Hallgasd meg az új Dalriada-albumot: "Őszelő" (2021)

road ricscast 2021

A teljes Road zenekar volt Szénégető Ricsi vendége a Ric$Cast legújabb adásában.

A domoszlói Road zenekarban 17 év után megtörtént az első tagcsere, ráadásul hamarosan megjelenik a nyolcadik sorlemezük is. Téma volt tehát bőven, így nem is vesztegettük az időt, nekiláttunk és beszélgettünk egy tartalmasat.

rubcsics 2021

Előzetesen nem volt lemez betervezve, de az ellenkezője sem. Sosem úgy állunk hozzá, hogy mindenképpen kell egy új album, hanem „csak” folyamatosan dolgozunk itthon, mondhatni hobbi szinten. Szeretjük az otthoni munkát, és ha jön egy ötlet, rögtön foglalkozunk is vele, rögzítjük is. És vagy félretesszük, vagy meg is kapja a végső formáját az adott dal - tehát ez teljesen változó. Ha nem jött volna közbe a pandémia, akkor nem feltétlen született volna meg ez a lemez, hiszen kevesebb időnk lett volna az alkotásra, de ahogy Endrét és magamat ismerem, a fele azért meglenne.

Olvasd el a teljes interjút az Alfahír honlapján...!

salvus band 2020

A szegedi Salvus zenekarral készült interjúban többek között szóba kerül a 2019-es "Írtás" album utóélete, a stream koncertek, a management kérdése, és a banda jövőbeni tervei.

Tavaly decemberben volt az A38-as felvétel, rá egy hónapra le is ment a tévében. Utána meg volt a Schrotify-buli. Az, mondhatni, egy kötetlen parti volt, néhány nótát eltoltunk, utána meg kaptunk kérdéseket azoktól, akik követték az élő felvételt. Ment a zúzás után a sztorizgatás, tényleg jól esett. Mindenkinek adott egy felszabadultság-érzetet, hogy végre a közönséggel is kapcsolatban lehetünk valamilyen formában. Az A38-nak volt egy fura hangulata. Emlékszem, az utolsó három dalra engedtem el magam. Olyan érzésem volt, hogy nem jó, pedig a felvételen szépen megdörrentünk, de ugye az azonnali feedbackhez hozzászokott koncerténünknek meglehetősen szokatlan volt ez a helyzet. Élményre talán olyan volt, mint egy videóklip-forgatás. Kicsit talán stresszes volt a sztori, de visszanézve a felvételt, nagyon büszkék vagyunk a végeredményre.

Olvasd el a teljes interjút a Shock! Magazin honlapján...!

Nézd vissza a banda A38-as koncertfelvételét!

paragonzero band 2021

Az első nagylemezére készülő Paragon Zero black/death metal zenekar tagjaival beszélgetett a Metal.hu portál.

Nagyon fontos számunkra, hogy bármit is csinálunk, azt ne csak az alkotói vágy motiválja, hanem az is, hogy olyan üzenetet közvetítsünk, ami valamilyen szinten át is adja a személyiségünket. A zene és a szövegek mögött minden esetben meghúzódik egy olyan életérzés, vagy személyes tapasztalat, amit az adott dalszerző (vagy sok esetben több tag is) sajátjának tekint. Távol áll tőlünk, hogy olyan trendekbe álljunk bele, amiről csak felszínes ismereteink vannak, pusztán azért, hogy relevánsak maradhassunk.

Olvasd el a teljes interjút a Metal.hu honlapján...!

Hallgasd meg a Paragon Zero legutóbbi anyagát: "Omass" EP (2020)