Lapszemle az online rockzenei sajtóban frissen megjelent interjúkból.


satelles band

A fővárosi Satelles nekem egy olyan banda, akikre nem tudom nem mondani, hogy a szívem csücske. Ez a zaklatott, nyomasztó hangulatot árasztó lemez, a 3AM Confessions most megint valami olyat mutat, amilyet eddig még nem láttunk-hallottunk tőlük. A felemésztő éjszakai gondolatok lemeze ez, aminek a végén ott a reménysugár. Beszélgettünk a lemez dalairól, foglalt házakról, vírushelyzetről, turnézásról, hétköznapokról. Imádtam.

theaod ep

A The AoD története 2019-ben indult egy húsz évvel korábban írt, ám akkor még nem rögzített dal, a Down on My Knees újragondolt verziójával. Élőben először a 2019 végi téli Fekete Zaj fesztiválon léptek színpadra, még a régi Dürer Kertben. A koncerten bemutatkozott felállás együtt maradt, majd elkezdődött a közös munka, az új dalok írása. A most megjelenő Remain című négyszámos kislemezt másfél évvel később, 2021 tavaszán vették fel, részben az SuperSize Recording stúdióban, részben otthon, ami ebben az esetben három különböző országot jelent. De a továbbiakban adjuk át a szót a zenekar tagjainak!

Olvasd el a teljes interjút a Lángoló honlapján...!

Hallgasd meg az EP dalait: The AoD - "Remain" EP (2021)

ahriman ledeczy 2021

Tudvalévő, hogy külföldön élek elég régóta; a zenekar tagsága ugyanúgy próbál azóta is. Sikerült hazajönnöm idén év elején három hónapra…pontosabban a múlt év decembere is belelógott, és utána január-februárban sikerült itthon maradni. A srácok próbálták összerakni az új dalokat, de elég lassan haladtak a dolgok, és akkor így tök jól jött ki, hogy én is itthon tudtam lenni. Jó volt ez így, mert én egy kicsit másképp láttam ezt az anyagot, külső szemmel tudtam figyelni, és kicsit reálisabban bele tudtam szólni az egészbe. Végül is két hónap alatt sikerült összehozni az új lemezt, és nagyon intenzíven próbáltunk rá.

Olvasd el a teljes interjút a Metal.hu honlapján...!

archaic lowland erdelyi peter

Nagyjából két hetente van most egy-egy koncertünk, így, ha közte éppen úgy jön ki, lemegyünk próbálni. Akkor konkrét célja van egy próbának vagy az, hogy összerakunk egy új dalt vagy eltoljuk a műsor rizikósabb témáit. Egy csomó olyan dalunk van, amit már megírtunk, de nem játszottunk még össze. Idő kell ahhoz, amíg beérik egy ilyen téma. Mostanában, ha éppen úgy jön ki, hogy mindenki ráér, akkor inkább a stúdióban pofozgatjuk az új anyagot. Kicsit megcsúsztunk már az új lemezzel. Jó lenne már befejezni a következő hetekben.

Olvasd el a teljes, kétrészes interjút a Fémforgácson...!

faggot1

Na szóval, kedves kollégánk Nagaarum kihozta legújabb cuccát, ami egy új project is egyben. Elmondása szerint az egészet egy hét alatt hozta össze, így felmerült bennem a kérdés, amit a címben olvashattok is. Megkértem, hogy egy ilyen szép, őszi napsütéses délután, ugyan írja már le, hogy mégis ezt Ő hogyan is csinálta. Mert úgy gondolom, hogy nem csak engem szoktak érdekelni az ilyen kulisszatitkok. Így, olvassátok szeretettel ezt a kis rövidke "behind the scenes" írást.

Olvasd el a teljes interjút az Ópiumbarlang blogon...!

Hallgasd meg a Faggot albumát: "Moon Is a Leader" (2021)

rural pitchfork ricscast

A tatabányai Rural Pitchfork egy igazán üde színfolt a hazai színtéren. Bár a stoner/doom/sludge zenekarokból mindig is jól álltunk, ez a csapat annyira jól hozza a Down/Crowbar vonalat, hogy az első nagylemezük apropóján el is hívtam őket a Ric$Castbe!

magmarise band

Nem tudom, a mi esetünkben milyen sorsfordító mozzanat jöhet egy harmadik lemezzel. Huszon-harmincéves zenei múlt után nincs jelentősége az ilyesminek. Tesszük a dolgunkat: megírjuk, felvesszük, előadjuk. Közben pedig élvezzük a zenélést, egymás társaságát, nagyokat nevetünk, még akkor is, ha sírnunk kellene. Mindegy, milyen viták, nézeteltérések, sorscsapások vagy éppen örömpercek vannak, toljuk a szekeret, egy irányba, függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk.

Olvasd el a teljes interjút a Rattle Inc. magazin honlapján...!

Hallgasd meg a banda új albumát: "To Earth to Ashes to Dust" (2021)

damnation juhasz janos

Kátai Tamás és a Thy Catafalque neve közé sokan hajlamosak egyenlőségjelet tenni. Kétségtelen ugyan, hogy az utóbbi évtizedben a formáció kizárólag Tamás projekjévé vált, de ez nem volt mindig így; olyannyira nem, hogy a Thy Catafalque másik alapítója, a jelenleg az old school death metalos Damnation zenekar soraiban aktív gitáros, Juhász János volt. Jánost a lassan a múlt ködébe vesző korai időszak felidézése végett kerestem meg.

Olvasd el a teljes interjút a RockStation oldalán...!

Hallgasd meg a Damnation debüt anyagát: "Majesty in Degradation" EP (2021)

remorse olah zsolt

Underground, vagy sem? A zene maga, az rétegzene, bár a Remorse, úgy érzem, lehetne megbecsültebb. De azt is el kell mondjam, ahogy pl. a Metal Hammer mögénk állt, az sokat segít. És sokat segít a megváltozott szervezés maga. Ahhoz, hogy ebből megéljünk, vagy bárki megéljen, más szinten kell zenélni, és valószínűleg angolul. Elértünk már egy olyan státuszt, amikor a zenekar nagyszínpadon játszik. Persze ahhoz, hogy magasabb szintre jusson, a több embernek együtt mind pont ugyanazt kell akarni. Van persze más út is, amire pl. Kálmán lépett: amikor beszállsz egy zenekarba, amikor ott munkatárs leszel. És ha egy héten van három koncert, ott meg kell jelenni! Ha egy zenekarban a tagok döntenek, hogy akarják, és fel akarnak építeni egy brand-et…, hogy el akarnak jutni oda, ahol ez stabil biztos megélhetést nyújt… az más. Nem is hibáztatok semmilyen körülményt. A jelenlegi pozíciónk azért van, mert – és ennyi a lényeg – a zenekar nem akart többet ennél.

Olvasd el a teljes interjút a Fémforgácson...!

Hallgasd meg a legutóbbi Remorse-albumot: "Kohó" (2021)

acelos

Acélos Balázst mindenki ismeri, hiszen minden valamire való "rokkernek" van Don Gatto pólója. De ki is ő valójában? Megpróbáltam kideríteni úgy, hogy kicsit komolyan legyünk viccesek, vagy viccesen komolyak. Nem tudom, hogy sikerült-e, de szóba került a Fürgerókalábak, a Don Gatto, a vegánság, a Pro-Pain és még a... Na, mindent azért nem árulok el!

Heedless Elegance lemezbemutato 1

A járvány alaposan keresztbe tett a zeneiparnak. Koncerteket kellett lemondani, vagy folyamatosan (a bizonytalanságra) átkötni új időpontokra. Így volt ez már sokadjára a budapesti Heedless Elegance-szel is, akiknek 2021 január végén jelent meg második albumuk Libra címmel, a hozzá tartozó lemezbemutatót pedig szeptember 17-én fogják tartani az Akvárium Klub Kishalljában a Mirror, a Tiansen és a Stubborn zenekarokkal karöltve. Ebből adódóan elcsíptük a zenekarokat egy interjúra, mivel is készülnek a bulira.

Olvasd el a teljes interjút a Metal.hu weboldalán...!

analog2021

Elérkeztünk Magyarország egyik legfrissebb tehetségkutatójának legizgalmasabb szakaszához: az Analog Tehetségkutató augusztus 28-án rendezi meg döntőjét. Ennek apropóján el is csíptük a négy döntőbe jutott zenekart, és készítettünk velük egy interjút, amit alább olvashattok. Most megtudhatjátok, milyen érzésekkel néz a döntő elé, hogyan készül fel, és mit tanácsol a feltörekvő versenyző zenekaroknak az ICENAP, a THE SOUL EXPERIENCE, a SINS és a PETRICOR.

Olvasd el a teljes interjú a Metal.hu oldalon...!