2006-tól 2019-ig összesen tizennégy HangSúly – Hungarian Metal Awards szavazásra került sor, ahol minden alkalommal a magyar metalszíntér előző évi teljesítményét értékelte a magyar online magazinok szerkesztőségeiből összeállt zsűri. Elsőként a 2005-ös év, utoljára pedig a 2018-as év legjobbjait szavazta meg az aktuális zsűri. A 2007-es évfolyamtól kezdve hivatalos jelölt abból lett, akire egynél több szerkesztőség voksolt, míg korábban egyetlen szerkesztőség jelölése is elég volt ehhez.


hma2005 small

Minden kategóriában csakis magyar zenekarok és lemezeik kapnak voksokat (bármilyen nyelven is adják elő a dalaikat). A Legjobb lemezborító kategóriában természetesen a grafikusokat díjazzuk, a Legjobb produkció díját pedig a 2005-ben legjobb hangzást produkáló magyar stúdió és gárdája kapja.

Az első Hungarian Metal Awards szavazáson kategóriánként a jelöltek...

Ez már a harmadik alkalom, hogy az internetes rock/metal magazinok szerkesztőségei az év elején a HangSúly - Hungarian Metal Awards keretében megszavazzák az előző év magyar albumai közül a legkiemelkedőbb produkciókat. Az eddigi voksolásokhoz képest idén kicsit szigorítottunk a játékszabályokon, elkerülendő a végtelen jelöltlistákat, hogy annak is rangot adjunk, ha egy nagylemez és előadó jelöltként szerepel valamely kategóriában.

Továbbra is 5 kategóriában hirdetünk majd nyerteseket: 2007 legjobb albuma, legjobb debütáló albuma, legjobb koncertbandája, legjobb produkciója és legjobb lemezborítója. Az idei HangSúly zenei díj hivatalos jelöltjei pedig a következők (betűrendben):

Az immár negyedik alkalommal megtartott HangSúly zenei díj (avagy a Hungarian Metal Awards) szavazásán a súlyosabb gitárzenékkel foglalkozó magyar internetes magazinok szerkesztőségei újra összegyűjtötték kedvenceiket az elmúlt évben megjelent hazai metal albumok közül.

A IV. HangSúly zenei díj hivatalos jelöltjei kategóriánként a következők (abc szerint):

Az immár ötödik alkalommal megtartott HangSúly zenei díj szavazásán a legtöbb jelölést a Dalriada és a Watch My Dying kapták (4-4 kategóriában), őket követi az Angertea és a Nevergreen 3-3 jelöléssel.

Kategóriánként a jelöltek: