Lapszemle az online rockzenei sajtóban frissen megjelent lemezkritikákból.


brygmus1

Míg a Grrrmba szinte pszichedelikus mélységekbe rántja bele hallgatóját a kitekert, disszonáns, agyas riffelésével, addig a Brygmus afféle zsigeri, érzésem szerint szinte szándékoltan primitív brutalitásával támad. Ráadásul Komódi Szófia személyében egy olyan énekesnőt találtak, akinek a rozsdás borotvapengével átmetszett torkából bugyog fel az összes pokolbéli förtelem, melyet csak képzeletünk előhozhat. Rá hárul jórészt a feladat, hogy az ólomsúlyú döngölések között fenntartsa a feszültséget és megteremtse a dalok atmoszféráját, amit szerencsére csillagos ötösre teljesít.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Rozsdagyár blogon...!

Hallgasd meg az albumot: "Vitiate" (2021)

pennhurst1

A numetalos Pennhurst első nagylemezének kibeszélése a Fülelő videóblogon.

Mit tagadjuk, némi hendikeppel indult nálunk a Pennhurst zenekar (hiába, promószöveget írni tudni kell...), de amikor igyekeztünk ezen túl is tekinteni, találtunk egy egyáltalán nem rossz, de a mezőnyből nem is kiemelkedő debütalbumot. Az Őrizetlenül albumra büszke lehet a csapat, de azért bölcsen hagytak maguknak fejlődési lehetőséget a következő kiadványra. Mi szorítunk nekik – de a nagy szavakkal kéretik a jövőben kicsit óvatosabban bánni, ha lehet!

tundervese2

A Tündérvese új albumának kibeszélése a Fülelő videoblogon.

Megérkezett a második Tündérvese lemez, amiről akartunk beszélni, de nem nagyon volt rá időnk. Aztán lett időnk, de lebetegedtünk. Aztán meggyógyultunk, de megint nem lett időnk. Aztán végre-valahára időnk is lett, meg is hallgattuk, ki is beszéljük és Veletek is megosztjuk. Ennyi, kész, körbezárul.

blizzard2

A hangulatteremtéssel eddig sem volt gond, de míg korábban ködként gomolyogtak elő a szerzemények, ezúttal mindennek konkrét éle van, és karcol is rendesen. Frostdemon egy ideje a Malediction-ben is püföli a bőröket. Az ott megkívánt technika, precizitás határozottan kifizetődött, mert így a Blizzard dalokat is remekül ráncba tudta szedni. A megszólalás igazán feszes, dinamikus, egyszóval energikus lett. Typhon és Psna gitárjai érthetőek, mégis vadállat módjára vetik ránk magukat a jól kiérlelt riffek. Ugye-ugye, nem csak necro-hangzással lehet hitelesen tolni ezt a zenét!

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Kronos Mortus e'zine oldalán...!

Hallgasd meg az album dalait: "Disengaged from Life" (2021)

blizzard2

Másfél évtized telt el, de a Blizzard háza táján mi sem változott, bár a lángot az akkori bandából már csak a dobos Frostdemon viszi tovább, maga körül sikerült egy olyan "új" zenekart felépítenie, mely továbbra is hűségesen őrzi a fekete tüzet. A Disengaged from Life talán még tradicionálisabb is, mint az elődje volt. [...] Jobb kifejezés nem jut eszembe, de a lemez fel van építve, a szerzeményeknek van egy határozott ívük, tartanak valahová, nem egy pőre csapkodásról, stílusgyakorlatról van tehát szó. Metsző, rideg kreatúrák ezek, a hangszerek áttekinthetően szólnak, szó sincs maszatolásról, necro hangzásról, a korai norvég riffek céltalan újrahasznosításáról.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a RockStation blogon...!

Hallgasd meg a teljes albumot: "Disengaged from Life"

boru2

Szinte a semmiből robbant óriásít a Boru 2018-as bemutatkozása, a zseniális Inertia, mely már akkor jóval többet sejtetett a szegedi bandáról, mint amennyit megmutatott. Az addigra már feloszlott, majd mostanában újjáéledt Tomusz magjából alakult zenekar debütlemeze rögtön megkerülhetetlen alapkövévé vált a hazai doom/sludge/metal színtérnek, és ez a pozíciójuk azóta csak tovább erősödött. A három évvel ezelötti indulás zeneileg bántó és kegyetlen volt, ám bőven volt még ezt a fajta kínzó indulatot hova csatornázni, és kijelenthetjük, hogy Nagy Miklós és társai a második nagylemezen a legjobb érzékkel nyúltak a különböző zenei leágazások nyújtotta lehetőségekhez.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Nuskull honlapján...!

Hallgasd meg az album dalait: "Kyth Wylag Felleyn" (2021)

mhorai1

 A budapesti Mhorai deathcore/death metal banda debütalbumának kibeszélése a Fülelő videoblogon.

femforgacs kicsiabors

A Fémforgács EP-bemutató sorozatának 99. részében csupa magyar metalbanda szerepel: Realm Of Wolves, Butchers, Bypass Of Anger, Humanoise és Dead Gray.

E heti EP válogatásunkban rendhagyó módon csak hazai bandák anyagai kaptak helyet. Nem tagadom, kicsit mostanában hanyagoltam a magyar mezőnyt, de azért igyekszem ezt a hiányosságot pótolni. E heti ötösünk a hazai metal zene széles palettájának minden szegmenséről válogat. Lesz itt mámorba ejtő atmoszférikus black metal, klasszikus thrash, modern hatásokkal tűzdelt groove, a brutal death és grindcore hagyományai ápoló újdonság, valamint melankolikus posztgrunge nosztalgia.

Olvasd el az EP-kritikákat a Fémforgács honlapján...!

brygmus1

Az alapok hasonlóak mint a Grrrmbában, itt viszont kevesebb disszonanciát érzek és sokkal több klasszikus, mocsaras riffelést, amit természetesen sírásó lapáttal borítanak be, egy kis black metallal. Itt most egyébként nem kétszemélyes a buli, a dobok mögött Illés Ádám, a jelentéktelen (haha) basszuson Kovacsics Tamás, a torok orkánt pedig Komódi Szófia szolgáltatja. Annak ellenére, hogy egy viszonylag fiatal zenekarral van szó, az már most elmondható, hogy elég jól érezhető a végeredményen az, hogy nagyon egy húron pendül az egész bagázs.

Olvasd el a teljes lemezkritikát az Ópiumbarlang blogon...!

Hallgasd meg az album dalait: "Vitiate" (2021)

muddyroots ep

A stoner Muddy Roots nyáron kiadott négyszámos anyaga pár hete CD formában is megjelent.

A Train 13 volt az első, amit bemutattak egy animációs szöveges klip formájában. Már akkor megnyugodtam, hogy egy remek cucc érkezik a triótól most is. Zakatolt a fuzz vonat, Attis meg Csabi alapozott, Feri meg olyan feelingesen gitározott benne, hogy ha csak ez az egy dal jött volna ki, instrumentálisan én akkor is elégedett lennék. De az ének is oké.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Fémforgácson...!

Hallgasd meg az EP dalait: "Lighthouse" (2021)

versus devoid bipolaris

Ugyan mi köze lehet egymáshoz egy angolul megszólaló "groove 'n' core" (Devoid) és egy magyarul operáló progresszív HC (BIPØLARIS) bandának? Esetünkben elég sok a közös fogódzó, ami túlmutat az olyan, szembetűnő evidenciákon, minthogy mindkét formáció győri, és mindkét CD illusztrációit Sebő Krisztián aka Shapefromhell és Waldmann Bogi (BogiArt) készítették, amik nem mellesleg mesterien illesztik papírra az albumok lelkivilágát. Emellett fontos, és már az első hallgatásnál szembetűnő párhuzam, szerintem, hogy az általam, hirtelen felindulásból kiosztott cédulák sem igazak maradéktalanul az anyagokra. Talán tényként említhető, hogy mindkettő gyökere a hardcore, azonban markánsan kihallatszik a kísérletezés, a határfeszegetés.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Mögött blogon...!

Hallgasd meg a Devoid - "Dusk" és a Bipølaris - "Sagittarius A*" albumokat a linkekre kattintva...!

bornholm5

A Bornholm pagan / black metalként definiálja a stílusát: az első jelző leginkább a szövegvilágra, míg az utóbbi a zenei tartalomra vonatkozik. Azonban ne a '90-es évek első felének darálós, garázshangzású feketefém dolgaira gondoljunk: a hazai brigád - főleg a friss korongon - óriási hangsúlyt fektet a hangzásra, a produkciós munkára, illetve az egész lemez fantasztikusan dallamos, ráadásul olyan epikus atmoszféra lengi be a dalokat, hogy szinte látjuk magunk előtt az ősi istenek mellett hadrendben küzdő harcosokat és halljuk a harci kürtöket, melyek csatába hívnak.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Rozsdagyár blogon...!