Lapszemle az online rockzenei sajtóban frissen megjelent lemezkritikákból.


rothadas1

A death metal banda Rothadás októberben megjelenő első nagylemezéről a Fémforgácson.

Hosszasan bámultam a Rothadás bemutatkozó lemezének borítóját és szítottam magamban az elvárásokat az előzetesen begyűjtött információk tekintetében. Könnyen kitalálható, hogy magyar produkcióról van szó, méghozzá Lédeczy Lambert (ének, dobok) és Hanyi Tibor (gitárok) munkájáról, akik már alaposan kivették a részüket az undergroundból (Fagyhamu, Coffinborn, Ahriman, Tyrant Goatgaldrakona, Mörbid Carnage, Cryptworm) és nem ez az első közös munkájuk. [...] A duó munkája teljes egészében megfelel annak, amit a dallamoktól ódzkodó, dohos, mocskos és kíméletlen halálfémtől elvárok és mindezt nemzetközi szinten, olyan hangulattal, mely egy életre szóló traumát okozhat bármely lepkelelkű egyén számára.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Fémforgács honlapján...!

feretrum2

A Sanctuarium végre nem egy próbatermi stúdiózás eredménye, hanem minden szépen fel lett véve és kikeverve, sőt egy pár vendégzenészt is bedobtak a rozsdás üstbe, ami alatt pokoli tűz lobog, a benne fortyogó elegy pedig igazán sötét és okkult. Kezdjük azzal, hogy zeneileg rengeteget fejlődtek a srácok, bár én már a debütnél is éreztem, hogy zalai zenészeink igyekeznek olyat produkálni, ami túlmutat a fekete fém kapcsán értelmetlen copy&paste mentalitáson. A Sanctuarium alapvetően black metal, amiben vannak post-blackes, groove-os húzások, és bár akadnak gyors és vágtázó részek is, alapvetően a középtempó sötét örvénylése ez, kérem szépen.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Rattle Inc. magazin honlapján...!

decay1

Csuvár „Goat” Hunor (Integral Vortex) frontembert többszörös tagcserék nehezítették az évek során a zenekar egyben tartásában, azonban most valami megszilárdulni látszik, amire a különös című ThORnMENThORn debüt határozott bizonyítékkal szolgál. Goat mellett Gergely Zoltán gitáros/dobos és Franky bőgős alkotja jelenleg a zenekart, viszont a lemezen még Barabás Róbert gitáros/dalszerző munkája is hallható, aki azóta az Angerseedet erősíti. Az ideális 40 perc alatti játékidővel rendelkező anyag 8 tételben mutatkozik be (az intrót leszámítva), kereken összefoglalva a Decay jelenlegi eszköztárát, zenéjük eszenciáját.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Fémforgács webzine honlapján...!

wishes strongest ep

... a Wishes a második albumát inkább kettévágva, kisebb adagokban tette közzé, így maximalizálva az elérhetőséget és az élvezhetőséget. Ha már így alakulnak a zeneipari szokások, kénytelenek ehhez igazodni a zenekarok, ám ezen továbbhaladva a hardcore-csapat jól érzett rá, hogy egy teljes koncepciót is megéri felépíteni az egymást kiegészítő The Brightest és The Strongest lemez(ek) köré. Előbbi inkább hasonlít a debütáló Count Me In hangulatára, már ami a nagyívű dallamokat, epikus hangulatot, összetettebb dalszerkezeteket és derűs atmoszférát illeti.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Nuskull weboldalán...!

faggot1

A Faggot egy újabb meglepetés Nagaarum műhelyéből. Leírása szerint új mellékprojektjében a klasszikus vonalú fagyos black metalt ötvözi a dungeon-szinti dallamaival. E kettő egyfajta áthidalásokat ad dalainak, melyek a természetről íródtak. Bemutatkozó Moon Is A Leader címet viselő albumát a Hold ihlette. Ezen nincs is semmi csodálkozni való, hiszen multi-instrumentalista művészünk alkotásaiban mindig is nagy szerepet kaptak a világűr, a tudományok és az egyéb, hozzájuk kötődő témák.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Fémforgácson...!

Hallgasd meg az album dalait: "Moon Is a Leader" (2021)

fromthesky1

Tari Szabolcs a Miserium felbomlása után úgy döntött, hogy egyedül halad tovább a zenei útján és ezúttal a közönség által eddig még nem ismert oldalát helyezte előtérbe. Míg a Miserium esetében a kiváló szakmaiság állt a középpontban, a From The Sky esetében az érzelmek kifejezése lett az elsődleges cél. Bátor lépés volt, hogy egykori csapatának komplexitását és progresszivitását elhagyva az extrém metál műfaj felé fordult, amely technikai értelemben nem könnyítette meg a dolgát. De ez az album nem pusztán extrém metál anyag, van benne a progresszív, a black, a thrash metal jegyeiből is bőven.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Hard Rock Magazin honlapján...!

Hallgasd meg az albumot: From The Sky - "Rex" (2021)

fromthesky1

A Rex hallgatása közben egyértelműen sikerül belépni Szabolcs mindenre érzékeny érzelmi és gondolatvilágába, amely zsúfolásig van éteri, időnként szakrális magaslatokba emelt, egyébként gyakorlati kérdésekkel. Ez jó, hiszen a művészi véna ilyen, de akár kimunkált, technikás, melankolikus, szimfóniás metalról, akár kétakkordos, hajigálós punkról van szó, a hallgatónak valamilyen úton-módon, rá kell tudnia csatlakozni erre a vonatra. Tehát hallom, hogy a lemez igényes, és biztos vagyok abban, hogy megtalálja a közönségét, azonban a struktúrát némiképp koravénnek érzem.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Lányok Ott Hátul blogon...!

Hallgasd meg az albumot: From The Sky - "Rex"

windmill1

Őszinte leszek: nem lepődtem meg azon, hogy nem sikerült elkapni azt a bizonyos fonalat, mármint ami az album hangzását illeti. A 2016-ban elstartolt Tolna megyei heavy/power metal alakulat kvázi-folyamatos szélmalomharcot vív: hol egy-egy tagcsere, hol a fránya vírushelyzet, hol pedig a zenekar underground státuszából adódó nehézségek szabnak gátat az előrelépésüknek. Persze mindezeknek megvannak az előnyei is: a srácokat abszolút a heavy metal lángja fűti, a rockzene őszinte szeretete és nem az anyagiak mozgatják.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Rozsdagyár blogon...!

devoid2

Már a kezdő Superior Arrogance úgy indul, mintha Horváth Attila dobost egy kis kulccsal felhúzták és egy évig lekötözték volna, mert egészen elképesztő, mit üt a bőrökön. Természetesen a húros szekció – Macher Zoltán és Nyemcsek Csaba személyében – is hozza a kötelezőt a szaftos groove-okkal és riffekkel. Itt már hallható, hogy a Dusk jóval thrashesebb ízvilágot ad a fiúk alapvetően metalos hardcore receptjének, amire a lemez első single-je, a Just One Bullet még egy kis progos feltétet is rápakol. Ez a dal minden, ami miatt szeretjük a Devoidot, igazi mellkaspüfölő gonoszság, óriási kiállásokkal és egy akkora “blegh”-vel Szilárdtól, hogy Sam Cartert a Sea Shepherdnek kell kimentenie a tengerből, ahova szégyenében süllyedt.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Nuskull magazin honlapján...!

Hallgasd meg az albumot: Devoid - "Dusk" (2021)

tornfromearth1

A jelenlegi trió pontosan tíz éve van együtt, az egyedüli őstag Hatalyák Viktor, de ez az összeszokottság átkozottul ki is hallatszik a bő harmincperces anyagból. A stílus tulajdonképpen klasszikus mocsárízű, legfeljebb középtempós, de leginkább málházósan előgördülő, ólomsúlyú sludge metal, melyben a dallamok leginkább csak extraként kerülnek elő. Azonban a tufa riffelés közben elő-előbukkannak a post-metal fordulatai is (lásd például a Float című tétel pulzálását, ám tulajdonképpen a korong második fele teljes egészében ide sorolható), de a hardcore-os üvöltözés gyakorlatilag elpusztítja az összes melodikusságot, azaz marad a kilátástalan, szikár döngölés.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Rozsdagyár oldalán...!

Hallgasd meg az albumot: "Self" (2021)

fromthesky1

Az album minden hangjában érződik az, hogy óriási odafigyeléssel és szeretettel készült. Zeneileg rendkívül széles palettán mozognak a szerzemények: a szimfonikus death metal (Fleshgod Apocalypse), a szimfonikus feketefém (Dimmu Borgir), illetve a skandináv progresszív-extrém vonal hatása érződik a legjobban, de néha kifejezetten slágeres, megadallamos dolgok is bekúsztak a nótákba, értelemszerűen a refrének terén.

Olvasd el a teljes lemezkritikát a Rozsdagyár blogon...!

omns1

Az OMNS black metal duó debüt albumának kibeszélése a Fülelő videóblogon.

Úgy szaporodnak az egy- és kétszemélyes projectek a karantén alatt, mintha ezt is elfogadnák a babaváróban... Mi pedig sehonnan nem akarunk kimaradni, úgyhogy az OMNS hosszú, latinnyelvű címmel keresztelt lemezét is megfüllentettük. Tény, nagyon messze áll tőlünk ez a stílus - főleg Jam-tól -, de azért próbáltuk megtalálni a számunkra is értékes dolgokat a debütön. Spoiler: voltak!